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August 23, 2024 

Camp Branch Acres Subdivision Property Owners Association      
125 W Big Lake Rd 
Trinity, TX 75862     
 
Dear Camp Branch Acres Subdivision Property Owners Association:  

Please be advised that the undersigned and this law firm have been approached by residents 
relating to the Camp Branch Acres Subdivision Property Owners Association with legal 
questions. These residents requested a legal opinion regarding some recent matters related to the 
board that are mentioned below. Fears Law does not represent any individual or party in this 
matter. This letter offers a legal opinion related to the topic discussed below. Any individual or 
party with additional legal issues and assistance should seek an attorney. 

The two main topics discussed below: 

1. Code of Conduct and Board position rights 
2. Proxy rights 

Based on the information provided, the Board of Directors recently approved a code of conduct 
to be signed by the board members. This code of conduct outlines numerous bullet points 
regarding the behavior and conduct of the board members. Many of these points are very 
common and align with the Texas Business and Property Code as to the ethical and fiduciary 
duties of board members. It is also common for businesses and organizations to have employees 
or members read, acknowledge, and sign a code of conduct. One point of particular note and of 
concern by the residents is point number 8 listed in the presented code of conduct that dictates 
any board member refusing to sign the code of conduct agrees to immediately resign from the 
Board. 

Unlike employment in a business, directors and board members are not considered to be at-will 
positions. The election and subsequent removal of directors and/or members is dictated by the 
organization’s by-laws. If the by-laws have no stipulation as to the removal of board members 
and/or directors, then the organization follows any codes within the Texas Business and Property 
Code. Thus, it would be a violation of the code to force the resignation of a director and/or board 
member with or without cause unless proper formal procedure has taken place. 

According to the Texas Nonprofit Corporation Act Section 22.211, the removal may be done 
according to the provisions in the governing documents. Kindly review them and follow the 
process. If there are no provisions, a director may be removed from office, with or without cause, 
by the persons entitled to elect, designate, or appoint the director. 



5473 Blair Road      214-259-9217 // Phone  
Dallas, TX 75231          214-214-8801 // Fax  
www.fears.com           dustin@fears.com 
  
This may mean that if the members elected the director(s), they also have the power to remove 
the director(s). If the director(s) was elected to office, removal requires an affirmative vote equal 
to the vote necessary to elect the director. Moreover, according to the Texas Property 
Code Section 209.0058(a), votes cast by members must be in writing if it is cast for the proposed 
removal of a board member. 

In Section C-3 of the Restrictive Covenants, Reservations, and Provisions for Assessments of 
Camp-Branch Acres Subdivision, the language dictates: 

“an election will be held to elect five (5) directors of said Association, who must be lot owners in 
said Subdivision, and who shall annually elect a Chairman from their number who shall vote 
only in cases of ties. Similar elections shall be held each year thereafter. These offices shall 
thenceforth constitute the governing body of said Association.” 

The document gives further stipulations in Section C-6: 

“At each election, the owner of each lot shall be entitled to one vote; combined lots are to be 
treated as one lot. Votes may be cast in person or by the holders of properly executed written 
proxies.” 

These provisions were subsequently amended and C-3 was replaced to show five directors and 
one secretary. Each director and secretary given a term limit of 2 years, with an additional 2 
years in a re-election before requiring a one year break before any re-eligibility. Section C-6 was 
also adjusted adding certain requirements for a membership vote to be valid. 

Unless this document defines and gives information as to the process and procedure of the 
removal of members/directors, then as above Texas law dictates, the removal of such 
members/directors shall be handled in accordance and in the same manner with how the 
members/directors were initially elected. 

In conclusion, based on the information provided to me by the residents along with the 
documents provided to me (code of conducts, restrictive covenants and subsequent 
amendments), there is no language giving any director/chairman/board member the power to 
force a resignation of any elected member/director. There is also no language in the restrictive 
covenant that dictates any elected member shall be automatically removed for any reason. 

If a board member is to be removed, then the Association shall go through the same process that 
the board member was elected. This includes with or without cause. 

Second, the residents wanted clarification on proxy rights for residents. Under the amended June 
7, 2010 Section C-6, the sentence, “Votes may be cast in person or by the holders of the properly 
executed written proxies” was removed. 

Texas law states that property owners "must be allowed to vote by absentee ballot or proxy." 
Unless otherwise stated in the governing documents, the association does not have to provide  
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more than one voting method. An owner must be allowed to vote by absentee ballot or proxy. 
This law is in Section 209.00592(a-1) of the Property Code. A vote cast in person supersedes an 
absentee ballot. 

If the language of the action voted on is changed during the meeting, the absentee ballot will not 
be counted for that section.  

Absentee ballots must contain specific information, including: 

each proposed action and the opportunity to vote for or against each action; 

instructions for how to submit a completed ballot; and  

language required by Sect. 209.00592(c)(3). 

Thus, even with the sentence being removed in the amended section in 2010, Texas Property 
Law dictates that absent any language, owners have voting rights per the above stated code. 

 

 

         Sincerely, 

         Dustin Chimento 
         Dustin Chimento 
         Attorney at Law 
 
 
 
 


